تحقیق بيماري پنبه 19 ص
دسته بندي :
دانش آموزی و دانشجویی »
دانلود تحقیق
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل : word (..doc) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 22 صفحه
قسمتی از متن word (..doc) :
2
مقدمه
عموماً در شرايط مختلف، عوامل توليد موجود و در دسترس (اعم از انساني و غيرانساني)، با محدوديت روبرو ميباشد. با توجه به رشد جمعيت و افزايش تقاضا براي مواد غذايي، يك مشكل مهم محدوديت عوامل توليد است. اين محدوديتها، استفاده مطلوب و بهينه از منابع توليد كشاورزي را از طريق انجام تحقيقات مناسب براي افزايش كارايي عوامب توليد ضروري مينماياند.
زراعت پنبه و صنايع وابسته به آن در اقتصاد كشاورهاي در حال توسعه به دليل ايجاد اشتغال و افزايش درآمد، اهميت دارد. در ضمن دانه پنبه يك منبع مناسب براي تامين پروتئين و روغن موردنياز در تغذيه بسياري از اين كشورها بوده و از ايننظر پنبه بعد از سويا قرار دارد.
پنبه در حال حاضر در 75 كشور كه 70 كشور از آنها جزو كشورهاي درحال رشد محسوب ميشوند، توليد ميگردد و تعداد افرادي كه تنها در اين كشورها به نحوي از اين محصول امرار معاش ميكنند، حدود 200 ميليون نفر برآورد شده است. بدين ترتيب سهم پنبه در كمك به اقتصاد و پيشرفت جامعه روستايي در جهان سوم قابل توجه ميباشد.
در كشور ما نيز پنبه يكي از مهمترين منابع صادراتي غيرنفتي است، چنانچه پنبه به روش صحيح و پيشرفته توليد شود، محصول پربركتي است كه نه تنها درآمد خوبي براي كشاورزان تامين خواهد كرد، بلكه محصولات فرعي و صنايع وابسته به آن ميتواند سهم مهمي در بالا بردن سطح اقتصاد كشور داشته باشد. در اين زمينه فعاليتهاي مختلفي نظير صنايع پنبه پاككني، روغنكشي، تهيه غذاي دام، نساجي و فرآوردههاي ديگري را ميتوان نام برد كه همگام با افزايش توليد، در بالا بردن سطح اشتغال و درآمد ملي تاثير دارد. اگر اين منافع با ارزي كه از صدور مازاد آن حاصل ميشود، درنظر گرفته شود، اهميت اقتصادي اين محصول بيشتر مشخص ميشود.
تاريخچه پنبه در ايران
به لحاظ سنويت، تاريخچه دقيقي در دست نيست، ولي هرودوت در تاريخ نوشته است كه يكي از دلايل پيروزي سپاه ايران در جنگهاي صحرايي بر سپاه روميان، اين بوده كه لباس آنها از جنس پشم شيشه نبوده است. در دست نوشتهاي اسلامي به كشت پنبه در نواحي ساوه و شوشتر اشاره شده و اولين پنبه از هندوستان در سال 1282 به ايران وارد شد. با آغاز مشروطيت و آغاز روابط ايران با ساير كشورها، واردات بذر پنبه نيز آغاز شد.
در سالهاي 1342.43، توليد پنبه در ايران به 152 هزارتن رسيد. در سال 1345 كه سال سياه پنبه ايران است، در منطقه گرگان آفت كرم خاردار شروع به طغيان كرد و تمامي مزارع پنبه را از بين برد كه خوشبختانه با اعلام قرنطينه و سمپاشي جدي، تا به حال اثري از آن پيدا نشد.
2
بيشترين و بهترين ركود توليد پنبه در ايران، متعلق به سال 1353 است. ركود توليد در اين سال به 50 هزارتن رسيد. متاسفانه بعد از پيروزي انقلاب اسلامي، صادرات پنبه كه ساليانه بيش از 15 هزارتن بود، از رونق افتاد و پنبه به عنوان دومين محصول صادراتي كه بعد از نفت جايگاه خود را از دست داد و تا به حال هنوز نتوانستهايم نه به اين ركورد، بلكه از رقم ناچيز 50 هزارتن نيز پا را فراتر ننهاديم.
مشخصات گياهشناسي پنبه
پنبه گياهي گلدار، دولپه، از خانواده Malvaceae و از جنس Gossypium است. اين جنس داراي 4 گونه زراعي است كه هر يك داراي عملكرد و خصوصيات متفاوتي هستند. به عنوان مثال Gossypium herbaceum گونهاي ديپلوئيد و متحمل به استرس است، در حالي كه Gossypium bombadence رقمي تتراپلوئيد و داراي الياف بسيار بلند و متحمل به بيماريهاست(1).
ارقام وحشي پنبه نيز داراي صفات مطلوب متعددي نظير مقاومت به استرس كمآبي و شوري يا فقر خاك هستند كه انتقال اين گونه صفات از طريق بهنژادي از ارقام وحشي به ارقام زراعي به دليل ناسازگاري بين اين ارقام و يا سقط جنين امكامپذير نيست(2.3). برطرف نمودن ناسازگاريهاي موجود و توليد هيبريدهاي جديد، تنها به طريق كشت بافت ممكن است. يكي از اصول اوليه در بكارگيري تكنيك كشت بافت در اصطلاح گياهان زراعي، قابليت كالوسزايي و باززايي است (7).
پنبه از جمله گياهاني است كه از قابليت بسيار پاييني برخوردار است (5.11). پنبه و چگونگي رشد اين گياه، بستگي به شرايط جوي دارد. ميتواند به عنوان يك گياه يكساله رشد كند (در مناطق معتدل و سردسير) و يا ميتواند به عنوان يك گياه چندساله و دائمي ادامه حيات دهد (گرمسير).
4
نكات فني در زراعت پنبه
آمادهسازي و بستر كشت مناسب از نكات مهم ميباشد كه بايستي رعايت شود.
بهترين زمان شخم در زراعت پنبه، زمستان و بهار ميباشد.
تاريخ كشت 15 فروردين در مناطق شمالي و 15 ارديبهشت در جنوب استان ميباشد.
بهترين عمق كاشت، 4 الي 5 سانتيمتر ميباشد.
قبل از كاشت از سموم علفكش، پيشرويشي استفاده شود.
جهت كاشت از رديفكار استفاده شود.
ميبايست قبل از كاشت و بذرپاشي، دستگاه رديفكار از نظر ريزش تنظيم شود.
ميزان بذر مورد نياز در هكتار، 40 كيلوگرم نوع كركدار ميباشد.
عمليات برداشت بايد حداقل يك اسعت بعد از طلوع آفتاب انجام گيرد تا در اين فاصله سطح برگها و پنبه كه از شبنم خيس است، خشك شود.
از برداشت قوزهاي پنبه باز و نارس كه معمولاً داراي رطوبت زيادي ميباشند، جداً خودداري گردد.
از ريختن وش در كيسههاي پلاستيكي خودداري شود.
براي دوختن و بستن كيسههاي پنبه از نخهاي پلاستيكي و نايلوني استفاده نشود.
تاثير حرارت بر پنبه
صفر بيولوژيك يك گياه يا درجه حرارت پايه يك گياه، 13 تا 15 درجه سانتيگراد است، ولي شرايط جوانهزدن مطلوب و سريع بودن، دردسر وجود حداقل 22 درجه سانتيگراد در خاك است.
درجه حرارتهاي پايين بين 15 تا 18 درجه سانتيگراد كه در اوايل فصل كاشت و در اوايل ارديبهشت رخ ميدهند، افزايش بيماري مرگ گياهچه ميشود. عامل بيماري در زمان كم فعال ميشود. مناسبترين درجه حرارت براي رشد پنبه، 21 تا 26 درجه در زمان رشد رويشي گزارش شده است. در زمان گلدهي و ميوهدهي، 26 تا 32 درجه سانتيگراد، بهترين درجه حرارت گزارش شده است و در زمان رسيدن پنبه، شكوفايي قوزهها هرچه درجه حرارت بالاتر باشد، براي گياه مطلوبتر است. پنبه گياهي است كه ميتواند به راحتي تنشهاي حرارتي بالا را تحمل كند (35 تا 45 درجه سانتيگراد)، البته شرط اصلي، وجود رطوبت در خاك است. در اين صورت در اثر تنش خشكي، ريزش گل و قوزه شدت مي
5
يابد.
نور در پنبه
به طور كلي در گروه گياهان گرمادوست و نورپسند قرار دارد. نور فاكتور مهمي در ميزان فتوسنتز، گلدهي و ميوهدهي گياه است. شرط اصلي كشت پنبه، علاوه بر درجه حرارت خوب و مناسب، رطوبت و نور كافي نيز ميباشد.
رطوبت
پنبه گياهي است كه به آب كافي براي موفقيت در كشت نياز دارد. در صورت كمبود آب و افزايش حرارت، گياه زودرس شده و سريعاً به گل ميرود.
حساسترين مرحله رشد در پنبه نسبت به كمآبي، مرحله زايشي است، ولي به طور كلي كشت موفق پنبه منوط به آبياري منظم و همچنين تنظيم دقيق فاصله بين آبياريها و ميزان آبياري است.
خاك
پنبه، دامنه سازگاري بالايي نسبت به انواع خاك دارد، ولي به طور كلي خاكهايي با ساختمان مناسب و عالي و با نفوذ براي كشت پنبه مناسب است. پس خاكهاي شني و رسي و حاصلخيز مطلوب گياه پنبه است. خاكهاي كمعمق، مناسب كشت پنبه نيستند. پنبه به pH خاك زياد حساس نيست. پنبه جزو دسته گياهان مقاوم به شوري است و اين به دليل جذب انتخابي ريشه در پنبه است.
كوددهي در مزارع پنبه
پنبه گياهي است كه كشت آن موجب فقر مزرعه نميشود، چون وشي كه توليد ميشود و از مزرعه خارج ميشود، داراي درصد كمي از مواد معدني است و اين درصد ناچيز موجب فقر غذايي نميشود. لذا قسمت اعظم موادي كه از خاك جذب شده است، توسط شاخ و برگي كه به گياهان توليد كردهاند يا توليد كرده است، در مزرعه باقي ميماند، به خاك خواهد برگشت. بنابراين بايد از خروج اين بقايا بعد از برداشت محصول از مزرعه جلوگيري كرده، به ميزان مناسب از عناصر خاك احتياج دارد: