مقاله مطالبه وجه التزام در تعهد پولی (ورد)

دسته بندي : انسانی » اقتصاد
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل :  word (..doc) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 6 صفحه

 قسمتی از متن word (..doc) : 
 

‏مطالبه وجه التزام در تعهد پولی ( دین )
‏بعضاً در قراردادهای تنظیمی میان افراد، تعهد احد از متعاملین، پرداخت وجه در مدت معین ( دین موجل ) است. و معمولاً طرفین بداعیه وجود ضمانت اجرای پرداخت بموقع پول ( اعم از ثمن یا مال الصلح و غیره ) شرط می نمایند، که اگر در سررسید، دین مورد نظر پرداخت نگردد، و یا در صورتی که وسیله پرداخت چک یا سفته بوده، نکول شود؛ متخلف می بایست روزانه یا ماهانه مبلغ A‏ ریال بعنوان وجه التزام و خسارت پرداخت کند . اساس بحث حاضر این است که :‏ ‏ آیا ‏ ‏ماهیت شرط موصوف، به لحاظ قانونی و نه شرعی ( که بحث حول و حوش آن بر عهده فقیهان است )‏ ‏ صحیح است، یا نادرست می باشد؟‏ ‏ و بلاخره ذینفع شرط، ‏ ‏می تواند چنین خسارتی را قانوناً مطالبه نماید یا خیر ؟ ‏ ‏بنظر اینجانب بنا به دلایل و مستندات ذیل، ‏ ‏جعل چنین شرطی بر خلاف قانون، و خسارت موضوع آن قابل مطالبه نیست. ‏ 
‏1‏ ‏ -‏ ‏ در اینجا متعلق تعهد مشروط علیه، وجه رايج، يعني " پول " است.‏ ‏ بدين معني که‏ ‏ وی در برابر مشروط له،‏ ‏ تعهدي به دادن کالا يا عمل (خدمات) نداشته،‏ ‏ بلکه ملتزم شده،‏ ‏ در زماني معين،‏ ‏ مقداري پول ( و یا وجه موضوع سند وسیله پرداخت ) را کارساز کند. و مواردی مانند رّد ثمن یا پرداخت مال الصلح و غیره، "دين" است، و نه "تعهد"، که شامل انجام دادن يا ندادن کار مي شود.‏ ‏ مستفاد از مواد 221 و 230 قانون مدني، تعيين وجه التزام و الزام تعهد به پرداخت آن، فقط در تعهداتي جاري مي شود، که موضوع تعهد، انجام عمل مادي از قبيل تحويل کالا يا ارائه خدمت باشد . به عبارت ديگر ، تعيين وجه التزام در موردي که مورد تعهد وجه نقد است،
‏ ‏ شامل عنوان مذکور نيست؛‏ ‏ و پذيرش آن، مستلزم مشروع شناختن رباست.‏ ‏ و مؤيد اين امر،‏ ‏ مواردي خاص و استثنايي است که قانونگذار،‏ ‏ از جمله در قانون الحاق يک تبصره به ماده 2 قانون اصلاح موادي از قانون صدور چک مصوب 10/3/76 مجمع معظم تشخيص مصلحت نظام و يا ماده 522 قانون آئين دادرسي دادرسي و دادگاههاي عمومي و انقلاب در امور مدني ( آنهم با رعايت شرايط خاص )‏ ‏ و يا در باب مهريه و غيره تعيين نموده است .
‏2 ‏–‏ در توجیه نظر خود اضافه می نماید : مقررات حاکم بر مطالبه خسارت ناشي ازتاخير ونيز عدم انجام تعهد، در مبحث دوم از فصل سوم جلد اول قانون مدني ( مواد 226 الي 230 )‏ ‏ ذکر شده است. بر اساس اين مقررات،‏ ‏ وبه اعتبار موضوع تعهد،‏ ‏ مطالبه خسارت دو نوع مي باشد :
‏ ‏الف ‏–‏ تعهد به معناي خاص،‏  ‏ که موضوع آن، انتقال يا تسليم مال، و يا انجام کار، و يا خودداري از عمل است.‏ ‏ ب ‏–‏ تعهد به معناي اعم ( شامل دين و تعهد،‏ ‏ هر دو ) ، که در اينجا موضوع تعهد،‏ ‏ تاديه وجه نقد مي باشد .‏ ‏ مقررات حاکم بر گروه اول، در مواد 226 و 227 و 230 قانون مدني ناظر بر مواد 221 و 222 همان قانون تبيين شده است. و مقررات حاکم بر گروه دوم،‏ ‏ نيز در ماده 228 قانون مدني، بيان؛‏  ‏ ليکن بعلت اختصار، بعدها قانونگذار مواد 713 و 719 الي 726 قانون آئين دادرسي مدني سابق را در مورد نحوه جبران خسارت تاخير تاديه، تصويب نمود.

 
دسته بندی: انسانی » اقتصاد

تعداد مشاهده: 3440 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: .zip

تعداد صفحات: 6

حجم فایل:12 کیلوبایت

 قیمت: 18,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل